Kuhinje

Praktična primjena

Temeljna značajka kuhinje kao najfrekventnijega prostora u stanu određena je njezinim sastvnim dijelovima koji čine prostor za odlaganje i čuvanje hrane, prostor za pripremu i termičku obradu hrane, serviranje i blagovanje te pranje, sušenje i odlaganje posuđa.

Namjenska podjela prostornih dijelova kuhinje na tzv. "funkcionalni trokut"omogućava izbjegavanje nepotrebnoga i suvišnog hodanja tijekom obavljanja svih kuhinjskih poslova. Stoga se velika pozornost posvećuje smještaju aparata i lakom pristupu svih elemenata.

Kako bi se najbolje iskoristili kutovi kuhinjskog namještaja, mogu se ugraditi okretni elementi, skriveni iza vrata, košare na izvlačenje i slično.

Radne plohe su također  iznimno važne. One moraju biti što praznije i izrađene od materijala otpornog na vodu i udarce.

Za manje prostore s manje prirodnog svjetla idealne su kuhinje svijetlijh ili pastelnih tonova, bez obzira je li riječ o modernom ili klasičnom dizajnu. Za takve prostore, preporučujemo kuhinje u jednoj liniji, dok za veće preporučujemo praćenje linija zidova.

Kuhinje malih dimenzija

Kod malih kuhinja zbog ograničene veličine radne plohe, neizbježno je preklapanje pojedinih funkcija. Prostor mora zadovoljiti minimalne elemente funkcionalnog trokuta (štednjak, hladnjak, sudoper), uključivo radnu plohu koja će poslužiti za više funkcija.

Uz one izrađenje od masivnijeg drva, danas se u izradi kuhinja često rabe i materijali na bazi iverice, a naročito mediapan i laminatne ploče. Kada je riječ o manjem prostoru, savjetujem upotrebu svijetlih nijansa, kao i svih reflektirajućih materijala (staklo, polirani metal, ogledala...). Na drvenom dijelu male kuhinje dobro je rješenje i lak viskog sjaja.