Dnevne sobe

Visoko moderni dnevni boravci

Dnevni boravak je prostorija stambenog prostora u kojoj se najčešće i najdulje boravi, Zato bi morao sadržavati sav namještaj, dekorativne elemente i  audio-vizualnu opremu potrebnu za kvalitetno i opušteno provođenje slobodnog vremena.

Mali prostori će najbolje izgledati ako u njima vlada red i jasne linije. U manjim je dnevnim boravcima poželjno smještanje što većeg broja namještaja uza zid, čime će se izbjeći gomilanje predmeta u središnjem dijelu prostorije i dobiti osjećaj veće prostranosti.

Zidove iskoristite što je više moguće u svakom smislu -a ako je uz zid komoda, iznad nje postavite zidne police. Prozor i prostor oko njega ostavite bez dodatnih elemenata ­- idealno je ostaviti ga samog, a ako oko njega smještate namještaj, neka bude niži ili najviše u razini prozorske daske. Idealan namještaj će biti svijetlih tonova (bez obzira na stil), a preporučuje se izbjegavanje masivnog drva i općenito glomaznih sofa i fotelja. U manjim prostorima minimalistički stil i pristup uvijek će se pokazati dobrim rješenjem.

Za male dnevne boravke savjetujem svijtlu neutralnu paletu (bijela u svim nijansama). Općenito je pravilo u malim sobama izbjegavati tamne boje - ali i tu može biti nekih iznimaka.

Veća prostranstva dopušta i veće eksperimentiranje s mješanjem stilova, kao  i upotrebu većeg i masivnijeg namještaja. U srednjim i većim dnevnim boravcima moguće je napraviti jasnu funkcionalnu podjelu prostora- npr. dio za dnevno opuštanje u vidu ležaljki s pripadajućom lampom, smještenom uz dio zida  s kućnom bibliotekom ili hi-fi uređajem okruženom policom za CD-e, ili dio s većim stolom za blagovanje.